Türkiye’de ilk kez Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) ev sahipliğinde düzenlenen hayvancılık sektörüne yön verecek olan Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali (HAYTEKFEST) başladı.
HAYTEKFEST ile Türkiye Milli Teknoloji Hamlesi kapsamında her geçen gün stratejik önemi artan hayvancılık sektöründe yerli ve milli nitelikli teknoloji tabanlı projelerin ortaya çıkarılması ve ortaya çıkarılan bu projelerin hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirilmesi amaçlanıyor.
HAYTEKFEST kapsamında Türkiye’nin her yerinden 101 proje katılım sağladı. 101 proje arasından 3 aşamalı bir değerlendirmeyle 37 proje finale kaldı. Bu finale kalan projeler 3 gün boyunca tanıtımlarını yaparak yine alanında uzaman jüri iyeleri tarafından değerlendirmeye alınarak dereceye giren ilk üç proje ödüllendirilecek. Birinciye 100 bin, ikinciye 75 bin, üçüncüye 50 bin TL ödül verilecek olan festivale yoğun bir katılım sağlandı.
Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen HAYTEKFEST’in açılış programına Vali Vekili Ahmet Mailoğlu, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Hacettepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran, SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Çarıkçı, Kırklareli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nurettin Aka, Tarım ve Orman Bakanı Danışmanı Doç. Dr. Sait Muharrem Say, BAKA Genel Sekreteri Volkan Güler, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Mehmet Karaca, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ömer Tekşen, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, Kamu Kurum Müdürleri, Sektör Temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: “Hayvancılık Teknolojileri Geleceğimiz İçin Çok Önemli”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan programa TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal canlı yayınla bağlandı. Açılış konuşmasını gerçekleştiren Mandal şunlara değindi: “HAYTEKFEST kapsamında sürdürülebilir hayvancılık odağında bir araya gelen akademisyenler, genç insan kaynağımız, hayvancılık teknolojileri sektör temsilcileri, kamu ve STK’ların birlikteliği çok kıymetlidir. Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi tarafından hayvancılık alanında bölgesel kalkınma odaklı projeler yürütülerek sürdürülebilir hayvancılık için bilim ve teknoloji yaklaşımları artırılmaktadır. HAYTEKFEST kapsamında finalde yarışacak olan 37 proje hayvan sağlığı teknolojileri ile kümes teknolojileri, nanoteknoloji ve sensör teknolojilerini kapsayan proje örnekleri bulunmaktadır. Hayvancılık teknolojileri odağında birlikte gelişmeye dayalı iş birliği ortak geleceğimiz için kilit öneme sahiptir. Bugün gerçekleştirilen bu çalışmada büyük bir emek söz konusu. Destek olan, emek veren ve katılan herkese çok teşekkür ediyorum.”
Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar: “Hayvancılık Teknolojilerini Millileştirme Konusuna Odaklandık”
Açılış konuşmaları ile devam eden programda daha sonra HAYTEKFEST Düzenleme Kurulu Başkanı Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Dalgar bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmasına asrın felaketi olarak adlandırılan depremler ile ilgili başsağlığı dileklerinde bulunarak başlayan Prof. Dr. Hüseyin Dalgar HAYTEKFEST süreci ile ilgili bilgiler aktardı. Dalgar “Hayvancılık teknolojileri alanında çalışırken baktık ki Türkiye’de hayvancılık teknolojisi dediğimizde dışa bağımlı bir sektör bulunuyor. O zaman dedik ki, biz hayvancılık teknolojilerini millileştirme konusuna odaklanalım ve bunun sonucunda HAYTEKFEST diye bir fikir ortaya çıktı. Hacettepe Üniversitemizin Mühendislik Fakültesinin ve Kırklareli Üniversitesinin de gücünü yanımıza alarak çalışmalarımıza başladık. Burdur’u hayvancılık teknolojilerinin merkezi yapabilir miyiz? Teknokent’imizi tematik bir Teknokent yapabilir miyiz? gibi düşüncelerle Kalkınma Ajansımızın desteğiyle böyle bir yolculuğa çıktık ve geldiğimiz noktada Türkiye’nin her yerinden startup düzeyinde, yeni girişimci düzeyinde, araştırmacı düzeyinde, öğrenci düzeyinde ve belli büyüklüğe ulaşmış firma düzeyinde 101 proje bize geldi. Bu 101 proje 3 aşamalı bir değerlendirmeyle sahiplerini bulacak. Ödüller için 3 aşamalı bir puanlama yapıldı ve değerlendirme süreci objektif oldu. Sponsorlarımızın desteğiyle birinci olan projeye 100 bin, ikinciye 75 bin, üçüncüye 50 bin TL bir desteğimiz söz konusu olacak. HAYTEKFEST kapsamında sektörün önde gelen temsilcilerinin katılımıyla seminerlerimiz var. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz “MAKÜ’nün Hayvancılık Alanındaki Çalışmaları Tarım ve Orman Bakanlığımızın Yatırım Programına Girdi”
Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz yaptığı konuşmada “Ulusça yaşamış olduğumuz bu büyük felaket büyük şok. Henüz şoku toplumca atlatmış değiliz çünkü travma çok büyük bu sebeple henüz daha bu sürecin içerisindeyiz. Felaketin büyüklüğünü gördüğümüzde arkadaşlarımızla istişare ettik isminin festival olması sebebiyle klasik yaz festivalleriyle karıştırılabilir mi acaba diye de bir kaygı duyduk ancak üniversitenin yürüttüğü HAYTEKFEST yani Hayvancılık Teknolojileri AR-GE ve İnovasyon Festivali olduğu için de bilimsel alanda teknoloji ve AR-GE gibi konularda hiç beklemeye zamanımızın olmadığına karar vererek süreci devam ettirme kararı aldık.
9-11 Mart 2023 tarihlerinde Lavanta Tepesi Otel’de gerçekleştirilen HAYTEKFEST’e Türkiye’nin her yerinden 101 proje katılım sağladı. 101 proje arasından 3 aşamalı bir değerlendirmeyle 37 proje finale kaldı. Bu finale kalan projeler 3 gün boyunca final sunumlarını yaparak yine alanında uzman jüri üyeleri tarafından değerlendirildi ve dereceye giren ilk üç proje ödüllendirildi.
HAYTEKFEST kapanış ve ödül törenine Burdur Milletvekili Bayram Özçelik, Rektör Prof. Dr. Adem Korkmaz, Tarım ve Orman Bakanlığı Islah Daire Başkanı Adem Bölükbaşı, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan Güler, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Durmuş Acar, Prof. Dr. Hüseyin Dalgar, Rektör Danışmanı Prof. Dr. Ömer Tekşen, Tarım ve Orman Bakanlığı yetkilileri, Sivil Toplum Kuruluşları Temsilcileri, Siyasi Parti Temsilcileri, Kamu Kurum Müdürleri, Sektör Temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Programda konuşan Milletvekili Bayram Özçelik hayvancılık alanında Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin önemli bir ilerleme kaydettiğini, Türkiye’de yine bir ilke imza atarak böyle bir festivali gerçekleştirdiğini ve Burdur, bölgemiz ve Türkiye için festival kapsamında ortaya çıkan ve derece alan projelerin hayırlı olmasını diledi.
Doç. Dr. Arda Aydın, Doç. Dr. Anıl Çay, Prof. Dr. Habib Kocabıyık, Uzman Arif Agvan’ın “Kümes Tarama Hasta/Ölü Piliç Tespit, Erken Uyarı ve Uzaklaştırma Robotunun Tasarımı ve Geliştirilmesi” başlıklı projesi birincilik ödülüne layık görüldü.
Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Şenol GÜZEL "Sürdürülebilir Akuaponik Sistem" isimli projesiyle Haytekfest Proje Pazarı'nda yarıştı.
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Tarım, Hayvancılık ve Gıda Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi
İstiklal Yerleşkesi Değirmenler Mah. Cevat Sayılı Bulvarı No:120/9 15200/BURDUR
Öğr. Gör. İbrahim BAĞCI (+90 248 213 22 62) Öğr. Gör. Durmuş KAHRAMAN (+90 248 213 24 88) Öğr. Gör. Taha GÜRSOY(+90 248 213 22 64)
thg@mehmetakif.edu.tr
© 2018 Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi